warzywa – R

Rzodkiewka

  • – ułatwia trawienie i poprawia apetyt
  • – sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu
  • – stosowana przy kamicy żółciowej i nerkowej
  • – stosowana przy zapaleniach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli
  • – pomocna w przeziębieniach
  • – łagodzi bóle reumatyczne
  • – pomocna przy osłabieniach i przemęczeniach
  • – podnosi odporność organizmu
  • – stosuje się przy niedokrwistości
  • – pomocna przy nerwobólach
  • – wzmaga laktację
  • – zapobiega podagrze
  • – ma działanie bakteriobójcze
  • – nie wskazana przy chorobie wrzodowej

Zastosowania: do sałatek i kanapek oraz do garnirowania potraw.
Roślina lecznicza:


Surowiec zielarski: korzeń rzodkwi, tzw. Radix Raphani. Najczęściej wykorzystywana jest w lecznictwie rzodkiew czarna. Zawiera olejki eteryczne, glikozydy, kwasy organiczne, przeciwutleniacze (indole).
Działanie: żółciotwórcze, żółciopędne, bakteriobójcze. Stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych (m. in. preparat Raphacholin). Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale równocześnie niszczy w przewodzie pokarmowym niepożądane bakterie (często nawet te odporne na antybiotyki) i wirusy, odkaża też drogi oddechowe i moczowe.


Sztuka kulinarna: jest to warzywo korzeniowe o białym, bardzo pieprznym w smaku miąższu. Jest wyśmienitym źródłem witaminy C. W kuchni zachodniej stosuje się świeżą rzodkiewkę w sałatkach i przystawkach, lecz w Chinach i Japonii używa się jej również w postaci kiszonej.

Rzodkiew zwyczajna

Występowanie: Rzodkiew pochodzi z wybrzeża Morza Śródziemnego, popularna roślina w naszych ogródkach.
Skład: Korzenie zawierają białka, aminokwasy, enzymy, Wit.B, C, kwasy organiczne, lipidy, węglowodany. Licznie występują substancje zawierające siarkę, antocyjany, sole wapnia, żelaza, magnezu, a szczególnie potasu.

Zastosowanie: Stwierdzono że rzodkiew wzmaga wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, jest żółcio – i moczopędna.
Rozwodniony sok 30% jest zalecany jako środek żółciopędny. Sok z rzodkwi z miodem w proporcji 1:1 stosuje się przy nieżycie górnych dróg oddechowych, szczególnie gdy występuje chrypka i suchy kaszel. 
Używa się od 1-2 łyżek przygotowanej mieszaniny 203x dziennie. Dawki dla dzieci są o połowę mniejsze. 
Taką samą mieszaninę zaleca się profilaktycznie przy kamicy pęcherzyka żółciowego i kamicy nerkowej,  a także przy miażdżycy tętnic. W takim wypadku pije się tę mieszankę przed jedzeniem, początkowo do 1/2 szklanki dziennie, a pod koniec miesiąca dawkę tę należy zwiększyć do 2 szklanek dziennie.
Rzodkiew stosuje się jako środek antyseptyczny, sok lub miazga z rzodkwi są używane do leczenia ran ropnych  i wrzodów.
Od dawna jest znany środek przy „łamaniu w kościach” i bóle stawów
Sposób przygotowania tego leku jest następujący

  • na 2 szklanki soku świeżego z rzodkwi daje się 1 stołową łyżkę soli kuchennej, pół szklanki wódki oraz 3/4 szklanki miodu i wszystko razem starannie się miesza. Mieszaninę wciera się w obolałe miejsca a następnie obwiązuje się wełnianą tkaniną.

W medycynie ludowej rzodkiew z marchwią uznana jest za niezastąpiony środek przy niedokrwistości. Oto ludowy przepis przygotowania mikstury: 

  • równie wagowo oczyszczone części rzodkwi i marchwi rozdrabnia się i wyciska z nich sok. Uzyskany sok zlewa się do pojemnika z ciemnego szkła i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika na 3 godziny, wskazane jest by pojemnik nie był zamknięty. Tak przyrządzoną miksturę zażywa się przez 3 miesiące – jedną łyżkę stołową na 15 minut przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.