Magnez

Magnez którego ilość w organizmie ocenia się na około 25 gramów jest składnikiem mineralnym koniecznym do metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni w tym mięśnia sercowego, utrzymuje normalny rytm serca. Wpływa na pobudliwość nerwowo-mięśniową. Jest niezbędny w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru. Wpływa także korzystnie na proces krzepnięcia krwi – jest stabilizatorem płytek krwi i fibrynogenu. Stymuluje mechanizmy obronne organizmu, wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego, a także wywiera działanie uspokajające. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów oraz zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym. 

Podsumowując: gromadzi się głównie w kościach i zębach, choć znajduje się w każdej komórce organizmu. Jest aktywatorem licznych enzymów, działając jak zapalnik, bez którego nie odbyłoby się wiele procesów.

Niedobór
Niedobór magnezu objawia się wzmożonym napięciem mięśniowym, drżeniem mięśniowym, skurczami mięśni, w skrajnych przypadkach osłabieniem, nudnościami i wymiotami, napadami tężyczki, zaburzeniami rytmu serca, zmianami psychicznymi, objawami depresyjnymi, drażliwością, stanami lękowymi, omamami, zaburzeniami snu. Często obserwuje się zwiększenie dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym. Niedobór magnezu często występuje u osób nadużywających alkohol.Choroba niedoborowa

  • nawet niewielkie niedobory mogą zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy
  • poważne niedobory mogą powodować: arytmię, zmęczenie, kurcze mięśni, rozdrażnienie, nerwowość, dezorientację psychiczną

Nadmiar
Nadmiar magnezu może powodować biegunkę. Długotrwałe przyjmowanie dużych ilości magnezu może być toksyczne w przypadku jednoczesnej wysokiej dawki wapnia i fosforu lub w przypadku niewydolności nerek.

Źródło
Głównym jego źródłem w naszym pożywieniu są rośliny strączkowe, grubo mielone produkty zbożowe, warzywa zielone, podroby, migdały,orzechy, morele, figi, banany oraz kakao.

Właściwości

  • składnik mineralny konieczny do metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C
  • niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni
  • odgrywa ważną rolę w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru
  • znany jako składnik przeciwstresowy
  • u alkoholików stwierdza się zwykle jego niedobór
  • dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych wynosi 250-350 mg.

Korzyści

  • pomaga w zwalczaniu depresji
  • wpływa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy i zapobiega chorobom serca
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
  • zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym
  • w połączeniu z wapnem może spełniać rolę naturalnego leku uspokajającego


źródło:eioba

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.