warzywa – R

Rzepa

  • – pomocna w stanach osłabienia i przemęczenia
  • – stosuje się w zapaleniach gardła, anginach
  • – przeciwdziała przeziębieniom i katarom
  • – stosowana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę i włosy

nie stosować przy ostrych schorzeniach wątroby
Kapusta właściwa
 typowa, rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą (Brassica rapa subsp. rapa) –podgatunek kapusty właściwej, należący do rodziny kapustowatych (dawniej zwanej rodziną krzyżowych). Znany jest wyłącznie z uprawy, nie rośnie dziko.Korzeń Zgrubiały, o ostrym smaku, bardzo podobnym do smaku rzodkiewki. W dolnej części zwykle jasny, w górnej czerwony, ciemnoczerwony lub prawie czarny (u różnych odmian uprawnych).


Skład chemiczny:

  • s.m. : 6,4-7,0.
  • węglowodany : 6,0-6,5.
  • białka : 0,8-1,1.
  • popiół : 0,8.
  • tłuszcz : 0,15.
  • włókna : 0,7%

Rzepa pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, obecnie rozpowszechniona 
prawie w całej Europie
Rzepa jest zasobna w substancje energetyczne i strukturalne.
W jej korzeniach występują białka i węglowodany, wykryto też sterole, karotenoidy, fosfatydy i kwasy tłuszczowe, glikozydy siarkowe i liczne izosiarkocyjaniany.
Występują też Wit.B1, B2, B5, kwas pantotenowy i kwas askorbinowy.

Zastosowanie

W medycynie ludowej rzepę traktuje się jako środek leczniczy, spożywana na surowo przeciwdziała zaparciom.
Sok z rzepy z miodem stymuluje działanie układu krążenia, a sok z cukrem (w ilości do smaku) jest zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych przebiegających z suchym kaszlem.


Rzepa jadalna (Brassica campestris var. rapa), roślina dwuletnia, korzeniowa należąca do rodzaju kapusta. Posiada lirowate owłosione liście i wrzecionowaty, spłaszczony lub kulisty korzeń spichrzowy. Uprawiane są odmiany jadalne lub pastewne o miąższu białym lub jasnożółtym. Znana była w starożytnej Grecji, Rzymie i innych krajach Europy, Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Przez wieki stanowiła podstawowy składnik pożywienia zwłaszcza w krajach Europy Północnej, gdzie zastępowała dzisiejsze ziemniaki. Obecnie rzepa jest warzywem coraz rzadziej używanym. Kiedyś sokiem z rzepy leczono trudno gojące się rany i uważano że działa wzmacniająco. Istnieją odmiany rzepy letniej, zbieranej stopniowo i zimowej zbieranej jednorazowo.

100 g rzepy dostarcza: 33 kalorie, 0,8 g białka, 0,3 g tłuszczu, 3,8 g węglowodanów, 2,8 g błonnika, 240 mg potasu, 59 mg wapnia, 58 mg sodu, 28 mg fosforu, 7 mg magnezu, 0,4 żelaza, niewiele witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,6 mg witaminy PP, 0,11 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 20 mikrogramów kwasu foliowego.
źródło:

Wikipedia, Encyklopedia Wiem

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.